Bowen Norge er en uavhengig og selvstendig forening for Bowen-terapeuter i Norge.
Telefon +47 91531014
E-post astrid.schmidt.hanssen@gmail.com
Welcome to MedicalPress a Premium Medical Theme

Historikk

Hvor kommer Bowen Teknikken fra?

Tom Bowen

Teknikken var utviklet av Tom Bowen i Geelong, Australia. Man vet lite om Bowens ungdom, men vi vet at han ikke hadde noen formell erfaring fra medisinske studier eller fra noen terapiformer. Han forlot skolen i en alder av 14 år og tok forskjellige jobber, som melkekjører og industriarbeider på Geelong Sementfabrikk.

Det er ikke helt klart hvordan han utviklet sin bemerkelsesverdige begavelse, men vi vet at han behandlet dyr, som løpshunder og veddeløpshester, før han som terapeut ble travelt opptatt med hovedsakelig å behandle mennesker. Han var veldig interessert i sport og var svømmelærer og cricketdommer. I tillegg tok han fri hver onsdag ettermiddag for ballspill. Det fortelles at Tom Bowen hjalp folk på jobben med noen enkle grep for deres plager og smerter. Det varte ikke lenge før ryktet spredte seg og folk kom hjem til ham for å få hjelp. Da han til slutt behandlet mennesker til langt på natt, besluttet han seg for å si opp jobben og startet som terapeut på fulltid fra en klinikk han leide i Geelong.

Han satte aldri navn på eller reklamerte for terapien med noen fancy tittel, men refererte til seg selv som en osteopat, før denne tittelen ble regulert i 1970 årene. Det gikk ikke lang tid før han ble den mest travle terapeuten i omegnen. I 1974 ga regjeringen av Victoria i oppdrag til alternative terapeuter å lage en rapport om eget arbeid. Tom Bowen deltok frivillig og dokumenterte sitt arbeid til panelet. Rapporten som ble offentliggjort av oppdragsgiver viste at Tom Bowen hevdet at han utførte ca. 13.000 behandlinger i løpet av et år. Mesteparten av disse var ikke gjentatte behandlinger. Opp igjennom årene lært Tom Bowen bort teknikken sin kun til noen få mennesker. To av disse var Oswald Rentsch og Kevin Ryan. Rentsch skrev ned det han forstod som hovedtema i Tom Bowens arbeid, og etter Bowens død begynte Rentsch å lære bort sin tolkning av teknikken. Det er interessant å merke seg at alle som lærte fra Tom Bowen har forskjellig oppfatning av hans arbeid. Det er også mulig at Tom Bowen varierte sitt arbeid i forhold til hvem han arbeidet sammen med på det gitte tidspunkt. Kevin Ryan forble nær venn med fru Bowen etter Tom Bowens død. Han har utviklet Tom Bowens arbeid i en annen retning.

En spesielt givende del av Tom Bowens arbeid var hans gratisklinikk som var åpen en lørdag i måneden. Her behandlet han hver gang ca. 20 uføre barn og voksne – noen ganger med forbløffende resultater. De uføre hadde forskjellig tilstander som lammelser i begge ben, ryggmargsbrokk og cerebral parese. Etter Toms død fortsatte Kevin Ryan, som var den siste person som jobbet sammen med Tom, denne klinikken videre i 12 år.

Tom Bowens tilnærmelse til terapien var basert hovedsakelig på hans dype intuisjon og forståelse for hva den enkelte personen trengte. På grunn av dette kan mange av hans teorier og metoder av behandling se litt uvanlige ut, men resultatene forsetter å tale for seg selv pga. teknikkens kraftfulle effekt.